RASLAVICE: V Hornom kaštieli údajne prenocoval ruský cár Alexander I.

30.01.2011 Bardejov

Raslavice 29. januára (TASR) – Obec Raslavice v Bardejovskom okrese sa môže pochváliť niekoľkými architektonickými pamiatkami. Obyvatelia sú zvlášť hrdí na svoj barokovo-renesančný kaštieľ.
V tom údajne prenocoval ruský cár Alexander I. , keď sa v roku 1814 vracal z Viedenského kongresu, kde sa rokovalo o usporiadaní Európy po napoleonských vojnách. V kaštieli sa vraj zastavil na svojej ceste do Bardejovských kúpeľov.
\"V súvislosti s touto návštevou sa spomína, že cára okrem vínnej pivnice majiteľa panstva Andrasa Bánó upútala aj jeho manželka, ktorá bola známa svojou krásou a šarmom. Tej pri odchode daroval diamantový šperk, \" uviedol pre TASR historik Patrik Derfiňák z Prešovskej univerzity. Dodal, že podľa legendy cár šľachtičnej prisľúbil aj pomoc v prípade, že by ju niekedy potrebovala.
Traduje sa, že o nejaký čas našli majiteľa kaštieľa zavraždeného v jeho preslávenej vínnej pivnici. Keďže chodba z pivnice viedla do spálne manželov, podozrenie padlo na pani Bánó. Tú odsúdili a preto sa obrátila so žiadosťou o pomoc na cára.
\"Ten vraj skutočne zasiahol a intervenoval u rakúsko-uhorského cisára v jej prospech. Dôsledkom toho bolo, že pani Bánó oslobodili, ale súčasne si cisár vyžiadal zničenie všetkých dokumentov, ktoré by svedčili o istom zásahu monarchov do celého procesu a ovplyvňovania spravodlivosti, \" pripomína legendu Derfiňák. Doplnil, že práve kvôli tomu sa pravdepodobne nezachovali žiadne úradné dokumenty. Viacerí doboví autori však túto udalosť spomínajú vo svojich dielach. Povráva sa, že k vražde sa nakoniec pred svojou smrťou priznal jeden zo sluhov.
Horný kaštieľ, ktorý je dnes zaradený medzi kultúrne pamiatky, bol podľa historikov postavený v druhej polovici 17. storočia, ale v ďalšom storočí ho radikálne prestavali. V neskoršom období slúžil na hospodárske účely, výrazne ho však poškodil požiar v roku 1985. Dnes je opravený a sídli v ňom Kláštor sv. Jozefa Kongregácie sestier Božského vykupiteľa.
Z historických objektov treba spomenúť aj ďalšie kultúrne pamiatky v obci. Prvou je kostol z konca 13. storočia, ktorý momentálne obnovuje Evanjelická cirkev augsburského vyznania. O tom, že v Raslaviciach sídlila do obdobia druhej svetovej vojny početná židovská komunita, svedčí aj tamojšia synagóga. Okrem toho je v obci aj klasicistický kaštieľ, ktorý pochádza z prvej polovice 19. storočia. Niektoré zamurované klenby však podľa historikov naznačujú, že budova môže byť aj staršia. Posledné dva spomínané objekty si vyžadujú rozsiahlu opravu.
 

Vyberte región